Nieuwe KNVB spelregels

nieuwe-knvb-spelregels

Geplaatst op: 07-08-2019

Met ingang van het nieuwe voetbalseizoen zijn enkele spelregels gewijzigd. Zowel voor het profvoetbal als amateurvoetbal. Het spel moet daardoor vooral sneller en eerlijker worden. Hier de belangrijkste veranderingen:

Plek van wisselen
Als een speler gewisseld wordt, kan de scheidsrechter bepalen dat dit bij de dichtstbijzijnde doel- of zijlijn moet gebeuren. De scheidsrechter kan dit bijvoorbeeld beslissen om tijdrekken te voorkomen, of in het geval van een blessure.

Doeltrap
Een doeltrap, of een vrije trap in de eigen zestien meter, hoeft niet meer eerst uit het strafschopgebied voordat een medespeler de bal mag aanraken. De bal is in het spel vanaf het moment dat deze is getrapt en duidelijk beweegt. Alleen de opbouwende partij mag de bal direct in de zestien meter aanraken.

Scheidsrechterbal

• Bij een scheidsrechterbal mag er voortaan maar één speler in de buurt staan van de scheidsrechter als hij de bal laat vallen. Dit moet een speler zijn van het team dat de bal als laatste heeft aangeraakt. De rest van de spelers moet op minimaal vier meter afstand staan. Als er een scheidsrechtersbal in het strafschopgebied is, is deze altijd voor de keeper.
  • Als de bal per ongeluk wordt geraakt door de scheidsrechter waarbij een van de teams veel nadeel ondervindt, dan kent de scheidsrechter voortaan een stuiterbal nieuwe stijl toe. Een kansrijke aanval die om zeep wordt geholpen doordat de scheidsrechter de bal tegen zich aangeschoten krijgt, of zelfs een doelpunt dat valt doordat de bal via de scheidsrechter in het doel in gaat, behoort ook tot het verleden. De scheidsrechter geeft de bal nu terug aan het benadeelde team.

Kaarten

• Een scheidsrechter kan een gele of rode kaart geven aan alle stafleden die langs het veld zitten, zoals de coach, verzorger of teammanager.
  • Als een scheidsrechter een gele of rode kaart wil geven na een overtreding, maar de vrije trap wordt snel genomen door de aanvallende ploeg, dan kan hij voordeel toekennen door het spel door te laten gaan. Zodra het spel weer stilligt, toont de scheidsrechter alsnog de gele of rode kaart.

Muurtje
Als de verdedigende partij bij een vrije trap een muurtje neerzet van drie of meer spelers, moeten alle aanvallers minimaal één meter afstand houden van dit muurtje. Als de aanvallers zich hier niet aan houden, volgt er een indirecte vrije schop voor de verdedigende partij.

Hands

• De regels worden eenvoudiger gemaakt. Als een speler van de aanvallende ploeg de bal met de hand of arm raakt, dan is er voortaan áltijd sprake van een overtreding. Een doelpunt kan dus nooit tot stand komen nadat een speler van de aanvallende ploeg de bal met de hand raakte. Opzet of niet: dat maakt niet uit.
  • In verdedigend opzicht is er wel nog steeds sprake van een verschil tussen opzettelijk en onopzettelijk hands. Als de scheidsrechter oordeelt dat een verdediger zijn arm in een natuurlijke positie houdt en de bal van korte afstand tegen zijn hand of arm geschoten wordt, dan is dat geen overtreding.

Strafschoppenserie
Als er een strafschoppenserie aan te pas moet komen om een beslissing te brengen, gaat het vanaf dit seizoen weer om-en-om. Team A begint, team B neemt daarna een strafschop, daarna weer Team A, enzovoort. De ABBA-procedure, die vorig seizoen wel eens werd gebruikt, bestaat niet meer.