Kunstgras Slikkerveer (nav. Zembla)

Geplaatst op: 06-10-2016

Beste leden,

Hierbij willen we jullie informeren omtrent het soort rubber in ons kunstgras middels onderstaand schrijven vanuit Sport en Welzijn.

Met vriendelijke groet,
Rinus Hitzerd
secretaris

Ridderkerk, 5 oktober 2016

Betreft: rubbergranulaat kunstgrasvelden in Ridderkerk

Geacht bestuur,

Het televisieprogramma Zembla besteedt vandaag, 5 oktober, aandacht aan het gebruik van rubbergranulaat in kunstgrasvelden. Een bepaalde stof in de korrel wordt ter discussie gesteld door een aantal deskundigen. Deze zou kankerverwekkend kunnen zijn. Aangezien wij ons kunnen voorstellen dat het programma bij u of uw leden vragen kan oproepen, informeren we u over het gebruik van rubbergranulaat in Ridderkerk. Het materiaal Rubbergranulaat is fijngemalen rubber. Dit wordt veelal gemaakt van oude rubberproducten zoals versnipperde autobanden, die zo hergebruikt worden. De stof waar het over gaat, wordt gebruikt bij het produceren van autobanden. Het geeft rubber zijn stevigheid en elasticiteit. Deze stof zit in heel veel dingen, zoals elastiekjes, die wij elke dag gebruiken. De stof is recent toegevoegd aan de lijst van stoffen die mogelijk kankerverwekkend zijn. In Ridderkerk hebben wij jaren geleden besloten geen gebruik te maken van gewoon SBR-rubber. Dit rubber is niet reukloos en heeft als nadeel dat het kunstgras extra warm aanvoelt in de zomerperiode. In Ridderkerk wordt gebruikt gemaakt van EPDM of cryogeen SBR (diepgevroren gemalen rubber). Beide bieden een betere sporttechnische ondergrond en een mindere belasting voor het milieu. Verder hebben deze materialen als voordeel de kleinere kans op blessures vanwege betere stabiliteit en schokabsorptie. Deze producten voldoen aan de eisen van ISA Sport of FIFA en aan het Milieukeur.

Onderzoek
Op verzoek van het ministerie van VROM heeft het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) in 2008 onderzoek gedaan naar de veiligheid van rubbergranulaat. Uit de beoordeling bleek dat de korrels geen risico’s met zich meebrengen voor de gezondheid van de mensen die sporten op kunstgras. Het RIVM geeft gemeenten en KNVB een positief advies m.b.t. gebruik van het rubbergranulaat. De Europese commissie heeft het ECHA (European Chemicals Agency) opdracht gegeven onderzoek te doen naar de samenstelling van de stoffen van rubbergranulaat en de effecten hiervan op de gezondheid van mensen. De resultaten van het onderzoek worden rond februari 2017 verwacht. Wij houden u hierover op de hoogte.

Met vriendelijke groet,
A.H.J. Theelen, Directeurbestuurder Sport en Welzijn