Even voorstellen: jeugdscheidsrechter Ruben Andeweg

Geplaatst op: 02-12-2013

Wie de laatste tijd regelmatig op de zaterdagmorgen in de ochtend uren op het Sliknest komt ziet regelmatig jeugdige scheidsrechters. Kieron Lans en Dimitri Schouten zijn inmiddels bekend en ingeburgerd als scheidsrechters op de velden maar sinds enige tijd is er ook een derde jeugdige scheidsrechter die zijn wedstrijden fluit. De 14 jarige Ruben Andeweg speelt nu voor het tweede jaar in het Auti -Team van Slikkerveer en in gesprek met scheidsrechter coördinator Dick v.d. Meer stelt Ruben zich verder aan u voor.

Hoe ben je bij Slikkerveer terecht gekomen?

Andeweg: “Ik was op zoek naar een Auti-team en in de krant zag ik een advertentie staan dat Slikkerveer een Auti-team ging opstarten. Ik heb me toen aangemeld en na een gesprekje ben ik in het Auti team terecht gekomen. Inmiddels hebben we al wat toernooien en wedstrijden gespeeld en is er door de KNVB zelfs een competitie voor Auti -Teams opgestart! De competitie is nog niet groot qua teams maar hopelijk verandert dat snel.”

Waarom wil(de) je scheidsrechter worden?

Andeweg: “Het leek me heel leuk om wedstrijden te gaan fluiten en het paste ook in combinatie met mijn (waarschijnlijke) beroepskeuze als coördinator in de haven. Mijn wens is om dan kraanmachinisten te vertellen wat ze moeten doen. Als scheidsrechter probeer ik dus (in het klein) ook op het veld te vertellen wat wel en niet mag op het veld.”

Je bent nu een paar maanden actief als scheidsrechter, hoe bevalt het?

Andeweg: “Het fluiten van wedstrijden vind ik geweldig! Als de grootste in het veld tussen allemaal kleintjes staan en leiding geven tussen de rennende en vliegende spelertjes in is echt leuk om tussen te lopen en aan te geven wat wel en niet mag op het veld.”

Wat vind je moeilijk aan het fluiten van de wedstrijden?

Andeweg: “Het moeilijkste vind ik nu nog het direct fluiten als ik een overtreding zie. Hierdoor kan er dan wat verwarring/ miscommunicatie ontstaan tussen de spelers en de leiders die deze wel zien en wachten op mijn fluit signaal. In de komende periode hoop ik dat beter onder de knie te krijgen.”

Wat wil je bereiken als scheidsrechter?

Andeweg: “Da s een moeilijke vraag…. Door het fluiten van wedstrijden hoop ik meer zelfvertrouwen te krijgen en iets beter te kunnen aangeven wat ik wil. Bijvoorbeeld als er een bal buiten het speelveld is, dat ik niet met een slappe arm een ingooi aangeef maar met een duidelijk en strak gebaar de goede kant op wijs. Momenteel leer ik op school/stage hier al een beetje mee om te gaan. Het stellen van vragen, hoe, wanneer en op welke manier. De omgang met meerdere jongens op school en op mijn stage plek en andere zaken die hierbij komen kijken. In vergelijking met het begin van dit schooljaar merk ik al verbeteringen, die ik ook nu wil gaan toepassen als scheidsrechter op het veld.”

In navolging van Ruben Andeweg, Dimitri Schouten en Kieron Lans kan SV Slikkerveer nog steeds nieuwe, jeugdige (pupillen) scheidsrechters gebruiken. Durf jij het aan om een (pupillen) wedstrijd te fluiten?

Schroom niet en geef je op bij scheidsrechter coördinator Dick v.d. Meer. Hij zorgt er voor dat je (goed) ingewerkt en begeleid het veld op kan!

Heb je vragen of wil je je aanmelden voor een inwerk periode?

Op dinsdag, donderdag en in het weekend is Dick op het Sliknest te vinden maar uiteraard kun je ook telefonisch contact opnemen via telefoonnummer: 06-15957265.